Hoewel het in eerste instantie wellicht hetzelfde lijkt, is er wel degelijk een groot verschil tussen doorzettingsvermogen en veerkracht. Veel mensen zijn zich daar echter niet van bewust en scharen alles onder hetzelfde kopje. In dit artikel leg ik uit waar deze punten van elkaar verschillen.
Doorzettingsvermogen
Onze huidige maatschappij is enorm gericht op doorzetten. Je doet het goed wanneer je een echte doorzetter bent. Niet piepen en zeuren, maar even doorbijten en die tanden op elkaar. Je komt een stuk verder wanneer je net even dat tandje bijzet, niet opgeeft wanneer het even tegenzit, maar juist de focus houdt op je doel en alles op alles zet om dat te behalen. Maar is dat daadwerkelijk zo?
Veerkracht
Veerkracht is het vermogen om terug te veren bij tegenslag. Je laat je niet uit het veld slaan door stress, negatieve emoties of een vervelende gebeurtenis in je leven. Noch druk je negatieve gevoelens en emoties weg en maskeer je het met een vervalst optimisme en positiviteit. Je accepteert wat is, laat alles er zijn en pakt de draad weer op.
De 5 verschillen
Om de verschillen tussen veerkracht en doorzettingsvermogen te kunnen zien, is het goed om eerst te kijken naar de overeenkomst. Bij veerkracht is er sprake van weerstand waar je goed mee om weet te gaan. Ook bij doorzettingsvermogen komt er weerstand op je pad waar je mee moet zien te dealen. Dat is waar veerkracht en doorzettingsvermogen elkaar ontmoeten. Toch zijn er een aantal cruciale verschillen tussen deze twee te benoemen. Hieronder benoem ik 5 punten die het onderscheid aangeven tussen doorzetten en terugveren.
1. Hoofd vs. Hart
Om te beginnen is doorzettingsvermogen een drijfveer die vooral vanuit het hoofd komt. In een situatie waarin je een tegenslag ervaart en alles niet zo loopt zoals je van te voren bedacht of gewild had, bemoedig je jezelf en vertel je jezelf om toch nog even door te zetten. Het is een aangelegenheid die zich voornamelijk in je hoofd afspeelt. De manier waarop je tegen jezelf praat, bepaalt vervolgens je acties.
Bij veerkracht komen de acties vanuit je hart en zijn ze afgestemd op hoe je je voelt en hoe de situatie op dat moment is. Je acties zijn gericht op hoe je je wilt voelen en waar je naartoe wilt bewegen. Daarbij anticipeer je op de omstandigheden en ga je mee met de flow van het leven. Je bent flexibel in hoe je je doel zult bereiken en welke vorm de uitkomst zal hebben.
In beide gevallen laat je je niet uit het veld slaan door de omstandigheden en heb je de focus op het verbeteren van de situatie. En toch…
2. Korte termijn vs. Lange termijn
… hoe groot je uithoudingsvermogen ook is en hoe lang je ook door gaat, uiteindelijk houdt het zelfs voor de beste doorzetter ergens een keer op. Even doorbijten kan, voor even. Wanneer je telkens door blijft gaan doe je iedere keer opnieuw een beroep op je fysieke en mentale reserves, waardoor deze op den duur opraken.
Een duurzamere manier om met onvoorziene omstandigheden om te gaan is door mee te bewegen met wat er op je pad komt. Dat betekent niet dat je erin moet zwelgen en verdrinken. Het er laten zijn, doorvoelen en vanuit daar weer terugveren zorgt ervoor dat veerkracht je verder brengt, daar waar doorzettingsvermogen je stopt.
3. Externe motivatie vs. Interne drijfveren
Doorzettingsvermogen is gebaseerd op externe motivatie. De grootste beweegreden om door te zetten is vaak het verkrijgen van een beloning in de vorm van geld, erkenning of waardering. Je blik is naar buiten gericht en gaat daarbij voorbij aan wat de situatie met je doet. Continue gedreven worden door deze externe factoren vraagt veel van je energie. Dat maakt dat het je op den duur kan uitputten om telkens weer je tanden op elkaar te zetten en door te gaan.
Veerkracht komt vanuit een interne drijfveer. Het is afgestemd op je eigen verlangen waarbij je rekening houdt met de algehele omstandigheden en de invloed die dat op jou heeft. Daarbij trek je je weinig tot niks aan van externe verwachtingen en de algemene norm. Je vaart je eigen koers en zet je eigen fysieke en mentale welzijn voorop. Dit maakt dat je intrinsiek gemotiveerd bent en telkens weer de kracht hebt om terug te bouncen wanneer het even tegen zit.
4. Spanning vs. Balans
Wanneer zich telkens weer een situatie voordoet waarin iets niet loopt zoals gehoopt of gepland en waarbij je onder continue stress staat, zorgt doorzetten ervoor dat er een spanningsveld ontstaat tussen je lichaam en geest. Je mind wilt door, terwijl je lichaam allerlei waarschuwingssignalen geeft dat je teveel van jezelf vraagt en teert op je reserves. Je gaat voorbij aan deze signalen en vaart voort op je mindset: nog even doorzetten.
Door juist wel aandacht te schenken aan de signalen van je lichaam en daar naar te handelen, ben je veerkrachtiger en ontstaat er een gezonde balans tussen je lichaam en geest. Je put niet uit je reserves en zorgt ervoor dat jouw kopje voldoende gevuld is om door te kunnen gaan, ondanks de uitdagingen die op je pad komen.
5. Statisch vs. Dynamisch
Doorzetten maakt de situatie vaak ook erg statisch. Kostte wat kost ga je door om dat te bereiken waar je je zinnen op gezet hebt. Wanneer het leven tussendoor komt, brengt dat vaak een verandering met zich mee. Daarvoor is alleen geen ruimte, want het doel moet bereikt worden. Dat maakt dat doorzettingsvermogen je in je flexibiliteit aantast om het doel en de manier waarop het bereikt moet worden te behalen.
Dat is anders wanneer je de situatie kunt laten zijn zoals deze is en vanuit veerkracht daarop kunt anticiperen. Het leven is niet planbaar en door daarin mee te bewegen, kun je op een dynamische manier met de situatie omgaan. Dat maakt het voor jezelf (en je omgeving) allemaal een stuk makkelijker en leuker.
Veerkracht is de nieuwe gezonde en duurzame trend!
Met bovenstaande wil ik absoluut niet beweren dat doorzettingsvermogen slecht is en je op termijn duur komt te staan. Dat wil zeggen, MITS je het op een gezonde manier voor jezelf inzet. Helaas gebeurt het nog te vaak dat doorzettingsvermogen als een soort van overlevingsstrategie wordt ingezet. Dat breekt je op den duur op.
Daarom pleit ik ervoor om in te zetten op veerkracht en je doorzettingsvermogen gedoseerd en incidenteel te gebruiken. Veerkracht is duurzamer en gezonder voor je energiebalans! Het brengt je verder, waar doorzettingsvermogen je stopt. Je teert niet op je reserves en acteert vanuit een innerlijke kracht waarbij lichaam en geest in balans zijn. Dat maakt dat stress reduceert en je met meer energie door de dag gaat.
Vind je innerlijke balans!
Door middel van energetische behandelingen zorg ik ervoor dat je weer gaat voelen in je lijf en daarnaar leert handelen. Tijdens de behandeling worden de energiebanen in je lichaam weer geactiveerd, wat zorgt voor INSTANT stress release, meer energie en meer veerkracht.
Samenwerken
Voor professionals en ondernemers heb ik inmiddels een gloednieuw traject ontwikkeld, waarbij we samen in 3 maanden tijd je energielevel verhogen, zodat jij de beste versie van jezelf wordt. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een e-mail naar info@stefaniekamstra.com of plan direct een vrijblijvend online kennismakingsgesprek om te kijken of er een wederzijdse match is. Eerst meer over mij te weten komen? Lees mijn verhaal op de Over mij pagina op mijn website.
Daarnaast heb ik ook een aanbod voor bedrijven die hun medewerkers graag energiek en gezond zien en daar als werkgever een steentje aan bij willen dragen. Benieuwd naar wat ik voor de medewerkers binnen jouw bedrijf kan betekenen en wil je daar met me over sparren? Plan dan hier een kennismakingsgesprek. Kijken of er een wederzijdse match is, vind ik belangrijk, want als de onderlinge energie goed zit, is de eerste horde namelijk al genomen.
Let’s connect!
Vond je bovenstaand artikel nou waardevol en wil je meer content van mij lezen? Laten we dan connecten via LinkedIn of volg me op Instagram. Leuk als we elkaar daar ontmoeten!